Mama Maai

Dilemma; Wat wil ik nou? Wel of niet werken

wat wil ik nou, wel of niet werkenHij: Ja maar jij maakt ook elke keer weer een nieuwe droom.

Ik: Hoezo, je moet toch blijven dromen? Wat is jouw droom dan?

Hij: Nou dit. Wat we nu hebben.

Ik: Maar is dat het dan?

Hij: Ja, voor mij wel.

Ik weet niet of het een typisch verschilletje is tussen mannen en vrouwen. Is het dat? Vrouwen zijn ingewikkeld, ik geef het toe. Mannen zijn… Minder gecompliceerd?

Ik zit al een tijdje op een twijfel bootje

Überhaupt, twijfelen, piekeren, nadenken… het is mij. Ik ben steengoed in het wikken en wegen, alle voor en nadelen uitvergroten, de misschiens en stel nou datjes tot in den treuren doordenken en ik hak moeilijk knopen door. Want wat nou als? En bovendien, wat vinden al die anderen ervan?

De laatste tijd vraag ik me af of ik niet weer wat zou kunnen bijdragen aan de financiële kant van ons gezin. Werken. Geld binnenbrengen bedoel ik, uitgeven doe ik prima. Maar ik weet niet hoe.

Ik besef me dat het gras overal altijd groener lijkt. Terwijl ons grasje eigenlijk gewoon hartstikke fijn is.

Ik ben inmiddels al dik vier jaar thuis

En in die vier jaar kan ik niet direct zeggen dat ik me verveelde en dat mijn neus leeg is, maar er waren wel momenten dat de muren op me af kwamen. Dat ik graag de deur achter me dicht wilde trekken. Het gezin loslaten en mijn brein op een andere manier uitdagen. Maar aan de andere kant, nu eindelijk staat die tijd voor de deur dat het gezinnetje zich zelf wat meer draait. Nu de oudste twee op school zitten en Siem nog goed gebruik maakt van zijn dutjes kan ik eindelijk weer eens wat voor mezelf doen. Bijslapen bijvoorbeeld, achterstallig onderhoud in het huis wegwerken, me weer eens mens voelen. Mens zonder oogkwabben. Ik besef me dat het gras overal altijd groener lijkt. Terwijl ons grasje eigenlijk gewoon hartstikke fijn is.

Bovendien wil ik nu ook wel eens een keertje helpen op school en is het nog steeds heel erg fijn dat ze voor en na de doodvermoeiende schooldagen gewoon niet ook nog eens naar de opvang hoeven. Hoe naïef kon ik zijn te denken dat er met schoolgaande kinderen zeeën van tijd aanbreken. Voor het gemak had ik nooit stil gestaan bij speeldates en clubjes. Het is drukker, anders druk en mijn agenda is gecompliceerder dan ooit.

Ga ik wel of niet werken?

Twijfel twijfel, ga ik dan terug de zorg in? Pfff, ik weet het niet. Het lijkt me echt heerlijk weer af en toe aan het bed van andere kindjes te staan. Collega’s om me heen te hebben. Ik heb dat altijd leuk gevonden. Weer eens wat stress op een ander vlak. Even loslaten wie waar toelaat moet zijn, hoe we de brutale fase van dochter kunnen aanpakken en hoe we tot de zoon kunnen doordringen. Gewoon even wat vaker niet aan de sores van mijn eigen gezin denken. Maar, weer terug starten in de zorg is direct weer voor drie dagen, avonden, weekenden en nachten.

Wat dan?

Schrijven? Fotograferen? Tekenen? Een beetje van alles? Het liefste dat. Oh mijn god wat klinkt dat nasty. Verwend. I know. Dat ik überhaupt een keuze heb, I know again. Dat ik überhaupt kan nadenken over een carrière switch… Het diepe in stappen, investeren zonder garanties… I know I know… verwend, luxe paardje, noem het maar… Wat wil ik nou?

Leuk! een reactie

comments

You Might Also Like...

9 Comments

 • Reply
  Bee
  30 augustus, 2016 at 08:55

  Ach wat herkenbaar weer! Vooral van dat groene gras en wikken en wegen..
  Ik ben sinds de geboorte van de oudste twee dagen blijven werken. Dat is altijd goed geweest voor mezelf…m’n werk was een stabiel warm bad, wel druk, maar ook lekker de gezinsdeur even dicht zoals je zo mooi schrijft. De meiden waren eerst op kdv en later bij buurvrouw en daarna bij bevriende moeder (zowel tussen de middag als half vier). Ik heb hier wel altijd voor betaald.
  Ik werk in het onderwijs dus had geen vakantie opvang nodig, dat scheelt natuurlijk ook een hoop. En daarnaast had ik tijd genoeg om inderdaad heerlijk te thuismoederen en alles te rijden en te regelen en ben ik heerlijk met veel plezier actief geweest als hulpmoeder. Een hele leuke tijd!
  En nu zitten de meiden op de middelbare school, de jongste sinds dit jaar in de tweede. En vorig jaar merkte ik al dat ik tijd over begon te houden (wat een luxe..). De zelfstandigheid van de meiden, een wat betere energie van mezelf, en nu ben ik een dag meer gaan werken. Na de meivakantie mee gestart, en het gaat ook dit schooljaar door. Voor de grote vakantie was het makkelijk en leuk en nu na de vakantie moet ik heel erg wennen aan die drie dagen, ligt weer aan m’n energie.
  Maar vanwaar nu m’n hele verhaal….ik heb ervaren dat het heerlijk is om beide te hebben, dus en werk en gezin. Ik besef wel dat het ook luxe is om maar twee dagen te hoeven werken, zodat het meestal ook leuk bleef. En eerlijk gezegd, zeker nadat de jongste van de basisschool af was, was het heel goed voor me dat ik m’n werk had of heb, want toen werd het ineens weer een kleine wereld voor mezelf. ..althans, ik moet nu zélf weer voor allerlei invulling zorgen. En …de inkomsten voor die derde dag zijn ook wel fijn…

  • Reply
   MamaMaai
   30 augustus, 2016 at 12:12

   Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Die combinatie zoals jij beschrijft lijkt me fijn. Maar ja, ik weet van me zelf dat als ik werk ik thuis wil zijn en als ik thuis ben wil ik wel weer werken ;). Eigenlijk zoek ik naar iets wat ik goed kan combineren. Er zijn voor mij nu best wat redenen waarom ik niet zou willen werken. Maar het is wel fijn om naast het gezin ook wat anders (uitdagends) om handen te hebben…

 • Reply
  sophie
  30 augustus, 2016 at 10:43

  Hi Lieve Maai,

  Het gras is groen daar waar je het water geeft ?

  Suuuper herkenbaar, echt elk vlak.
  We zouden thee moeten drinken samen, je zou een prima gesprekspartner zijn ? Liefs Sophie

  • Reply
   MamaMaai
   30 augustus, 2016 at 12:10

   Ahh wat lief. Ja dat klopt, die quote wil ik nog altijd eens op een kaart zetten ofzo 😉

 • Reply
  Barbara
  30 augustus, 2016 at 14:27

  Hier ook een thuisblijfmama, nu een jaar ongeveer. Daarvoor werkte ik maar 2 dagen en nog was het een heel georganiseer. Maar wat ben ik blij met deze keuze. Ja, we leveren in financieel en ja, af en toe dikke twijfels of ik mijn hersenen niet wat meer uitdaging gun. En soms dikke frustratie van alles, die momentjes zijn er altijd al geweest eerlijk gezegd. Dan ga ik lekker een bakkie thee drinken met een lieve vriendin en een vette chocolade reep en kan ik even lekker spuien. Ik besef, het gaat eigenlijk heel goed, de kids blij en mijn lief blij, en ik ook 🙂
  Die uitdaging voor mijn hersenen komt wel weer, ik kan niet alles tegelijkertijd en ik mag nu best genieten, dat weet ik. Ook dat is voor mij een keuze.
  Afijn, kortom, heel herkenbaar. Succes met je hersenspinsels.

  • Reply
   MamaMaai
   31 augustus, 2016 at 13:08

   Ja zo is het dan ook weer, geniet ervan 🙂

 • Reply
  Nathalie
  30 augustus, 2016 at 18:40

  Ik ga eens een keer ervaren hoe het is om thuisblijfmama te zijn. Ik ben leerkracht en ga in ziekteverlof met bekkeninstabiliteit, dan in zwangerschapsverlof en nadien ouderschapsverlof. Ik begin weer volgend jaar. Ik ben benieuwd!!!

  • Reply
   MamaMaai
   31 augustus, 2016 at 13:07

   Oef, sterkte met je bekken. Wie weet vind je het heerlijk. Geniet in iedergeval van deze bijzondere periode 🙂

 • Reply
  Meryll
  30 augustus, 2016 at 20:57

  Ik ben nu thuis ivm zwangerschap en werkloos zijn, maar daarvoor werkte ik 2 dagen in de week. Dit ben ik na mn verlof ook weer van plan. Mijn kinderen verheugen zich op de opvang elke keer dat ze erheen moesten, superleuk vinden ze het en hun wereldje wordt zo ook wat groter! Net als de mijne, ik vind het vooral fijn om niet alleen mama te zijn, maar ook gewaardeerd te worden door een professionele inbreng. Ik vind het fijn om thuis te zijn, maar gun mijn kindjes ook hun eigen ‘avonturen’ zonder mij erbij. Ik vind toch dat je een beetje afstompt als je wereld zo klein wordt. Ik waardeer de dagen dat ik thuis ben zoveel meer als ik werk! En mbt opvang, je krijgt best veel terug weer vanaf dit jaar, zeker vanaf een volgend kind.

 • Leave a Reply