Gemaakt door mij haken

XXL deken breien

XXL deken breien, haken, lontwol, chunky wool deken, woondeken, plaid

Ze zijn hartstikke hip, zo’n enorm toffe woondeken van XXL wol en ik ben ook verliefd. Direct. IK. WIL. DAT. OOK! Dus ik maakte hem zelf. Zo onwijs tof. Nou ben ik een enorme sucker als het gaat om dekens, dekentjes, vachtjes, plaids. En als je het hebt over een warm en gezellig interieur

Liefst laat ik ze overal slingeren, kleed ik de bank een beetje aan. Maar ik ben ook in het bezit van twee katten. Die behalve overal waar ze hun gat neerstrijken een vacht laten liggen ook nog de onhebbelijke gewoonte hebben hun nagels niet in te trekken en daar word ik pislink van. Mijn dure, met liefde gemaakte dekens.

XXL woondeken

Nou goed, na tijden kwijlen, twijfelen, het digitale mandje volklikken met wol en weer afsluiten… Toen Merijn niet thuis was besloot ik het gewoon te doen. Roze. Omdat ik altijd roep dat ik mijn huis wat rustiger wil hebben 😉 Whaaa, een rustige basis bedoel ik dus. Hoe gaaf is dit?

Hoe maak je een woondeken van extra grove wol?
Lekker warme deken maken van extra dikke wol als sprei op het bed

Ik bestelde drie kilo lontwol in de kleur roze dus omdat ik van plan was een enorme deken te maken. Uiteindelijk werd hij ongeveer 120cm bij 140cm, niet zo groot als ik in gedachte had maar echt, groter moet hij ook niet worden want drie kilo is al best een boorijk gewicht om over je heen te hebben liggen en bovendien moet die van mij dus ook nog opgeruimd kunnen worden. Prima plaid om heerlijk warm je benen onder te droppen ’s avonds.

Woondeken over je bed

Tenzij je hem als sprei over je bed wil leggen, dan heb je nog wat kilo’s extra nodig. En wat centen extra ook. Ik zie nog wel gebeuren dat er hier ooit zo’n sprei komt, in een meer fatsoenlijk kleurtje. Alleen al omdat ik het super leuk vind om te doen en helaas voor mij ben je er in een avondje gewoon mee klaar. Binnen no time heb je zo’n exemplaar in je bezit als je wil.

Drie kilo is goed. Dat is bovendien best zwaar. Maar heerlijk warm en jongens, zacht joh.

Oke, en nu, hoe gaat dat dan? Het is echt niet moeilijk, alleen het opzetten van de eerste steken is een beetje lastig, tot je het goed doorhebt. Ik kreeg al aardig wat verzoeken of ik ze niet op bestelling wil maken. Nee, helaas lieve mensen, dat is een klus waar ik niet aan ga beginnen, bovendien voor mij een enorm risico. De wol is nog al duur, de verzending is duur, en het kost nog al wat werk. Op Etsy zijn hele mooie woondekens van lontwol in verschillende kleuren en afmetingen te vinden. De prijzen die daar gegeven worden zijn echt realistische, echt geen absurde prijzen ook al zou je dat in eerste instantie misschien denken. Zoals ik al zei, zijn het hele dure dekens in de maak. Maar dan heb je ook wel een pareltje.

XXL deken maken, breien, haken, lontwol, chunky wool deken, woondeken
XXL deken maken, lontwol, breien, haken

Zelf een deken maken van XXL wol

 • Meet 3 arm lengtes af. Dus van je pols tot aan je oksel.
 • Maak een lus en schuif die over je rechter arm en trek deze aan
 • Maak met je linker duim en wijsvinger de vorm van een ‘V’ een pistooltje. Hang de strengen wol in je V waarbij het losse stuk wol over je duim gaat en het stuk wat aan de bol vast zit over je wijsvinger en zorg dat er een beetje spanning op de draad staat door deze met je andere vingers vast te houden..
 • Ga nu met je rechter hand via de buitenkant onder het losse stuk wol van je duim zodat er een lus ontstaat en steek je hand daar doorheen.
 • Vervolgens pak je met je rechter hand het stuk wol wat over je wijsvinger hangt en trekt dat een stukje door de tweede lus om je arm heen waarbij je deze tweede lus niet meer om je arm hebt zitten. Steek daar je hand door heen. Trek wat aan. Als het goed is heb je nu 2 lussen om je arm.
 • Zet in totaal op deze manier 19 lussen op. Mijn armen lieten meer steken gewoon niet toe.
 • Haal voorzichtig alle lussen van je arm en leg neer op een tafel of bank.
 • Haal de wol een stukje door de eerste lus en vervolgens op dezelfde manier door de overige lussen.

Nb: er is een makkelijkere manier die ik in het vervolg gebruik.

 • Maak een lus in de wol zoals je ook zou doen als je zou beginnen met haken.
 • Steek je hand door de lus en trek de lange draad door de lus, niet aantrekken, de lussen moeten ongeveer zo groot blijven dat je hand er doorheen past.
 • Herhaal dit tot je de gewenste breedte van je deken hebt.
 • We gaan terug. Steek je hand door de eerste steek, pak de draad en trek er een lus doorheen.
 • Herhaal dit tot het eind. Maak dan een extra lus (losse) en ga op de zelfde manier weer terug.

Tadaa, haken met je handen maar dan in het groot.

 • Je krijgt het patroon van een vlecht als je alle lussen een slag draait. Draai je ze niet dan krijg je het patroon van een brei/haakwerk, net wat je mooi vindt.

Mocht iemand nog ergens een verdwaald honderdje hebben… Roep mij. Oh en, mocht je er na mijn beschrijving niet goed uitkomen de steken op te zetten, bekijk dan eens dit filmpje

Zelf een woondeken maken van XXL wol voor een warm en sfeervol interieur
Deken van XXL wol halen, longwol, XXL wol, haken, DIY

Wil je Mamamaai blijven volgen, dat kan via de facebookpagina of op instagram. Ik ben ook actief op pinterest en stuur een nieuwsbrief. Leuk!

woondeken, cozy blanket, lintwol, deken van xxl wol

You Might Also Like...

13 Comments

 • Reply
  MultiVroon
  16 december, 2016 at 14:05

  Wauw, ja, cool!!

  Is dit nog wasbaar, denk je?

  Hele mooie wol! Zouden die strengen ook te splitsen zijn voor een dunner breiwerk?

  • Reply
   MamaMaai
   16 december, 2016 at 14:29

   Het is wel te wassen alleen zal het dan vervilten. Wat op den duur waarschijnlijk door het gebruik ook steeds meer gebeurd. Splitsen kan heel makkelijk, dan ben ik zelf ook van plan als ik er bijvoorbeeld een dekentje voor een baby van ga maken. Als je op de site achter de link klikt ‘ longwol in de kleur roze’ daar vind je meer informatie. Daar heb ik de wol ook vandaan. Liefs

 • Reply
  Liselotte
  16 december, 2016 at 14:32

  Heel mooi! Super kleurtje ook!
  Ik vind je foto’s ook heel mooi geworden, fotogenieke kat ? Klinkt voor mij juist super dat je er in een avondje mee klaar bent, ik ga gelijk even kijken hoeveel drie kilo wol me gaat kosten haha

  • Reply
   MamaMaai
   16 december, 2016 at 14:34

   Tis geen wol van de Zeeman he 😉 Schrik niet

 • Reply
  Sabrina
  16 december, 2016 at 21:43

  Ooh zo leuk. Wou dat ik het ook kon

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  20 december, 2016 at 09:28

  Ik vind ‘m prachtig geworden. Mooie kleur ook!

 • Reply
  tinne
  27 juli, 2017 at 21:13

  Prachtig! Hoeveel wol (kg) moet ik hiervoor bestellen? Ik sta te poppelen,zo knap!!!!!!

  • Reply
   MamaMaai
   28 juli, 2017 at 09:14

   ligt er aan hoe groot je hem wil maken. Ik was oorspronkelijk van plan er een plaid voor op het bed van te maken maar poeh, hij wordt echt lood zwaar. Voor deze bestelde ik 3 kilo, hij is dus ook 3 kilo als je hem optilt. En uiteindelijk had ie ook niet groter moeten zijn. Succes ermee, benieuwd naar het resultaat 🙂

 • Reply
  Brenda de Jongste
  16 november, 2017 at 19:30

  Ohhh gaaf die deken. Maar vraagde, hoe ga je verder met een nieuwe bol??

  • Reply
   MamaMaai
   17 november, 2017 at 14:01

   Je kan het uiteinde van beide bollen een beetje uitklaar trekken, dan leg je ze op elkaar en draai je ze tussen je hadden in elkaar 🙂

   • Reply
    Brenda de Jongste
    17 november, 2017 at 18:09

    Oh zo! Thanks!

 • Reply
  Mare
  4 mei, 2018 at 20:53

  Hoe gaat het nu met je deken? Ik wil er ook heel graag één maken, maar maak me zorgen over mijn twee katten die al heel wat van mijn gehaakte kussens hebben gesloopt. Hoe reageert jouw deken op kattennageltjes?

  • Reply
   MamaMaai
   12 mei, 2018 at 10:41

   Mijn deken vindt kattennageltjes inderdaad niet fijn dus ik laat ze uit voorzorg ook niet op de bank liggen. Helaas, want dat zou ik wel graag willen. Maar dat geldt eigenlijk voor alle gehaakte dekens. Kattennageltjes slopen helaas meer dan ik zou willen…

  Leave a Reply