Zwangerschap/ borstvoeding

Zeg dit NIET tegen een zwangere

zwangerOke, je bent natuurlijk eigen baas over wat je zegt en niet zegt, maar ik blijf het bijzonder vinden dat je als je rondloopt met steeds dikker wordende toeter, mensen ineens vinden dat ze van alles naar je toe mogen slingeren. Alsof het dan minder confronterend is. Uit ervaring kan ik wel stellen dat de emoties als rondwandelende hormoon fabriek nogal aan de oppervlakte liggen en een en ander soms ernstig tot ontploffingen kan leiden. Daar waar ik normaal gesproken mijn schouders zou optrekken omdat ik weet wie het zegt, zou ik op zo’n moment liefst direct een linkse hoek uitdelen een stapel zakdoeken leegsnotteren.

Deze dingen werden de afgelopen weken echt tegen mij gezegd:

♣ ‘Oh joh, 25 weken pas? Ik dacht dat het wel zo’n beetje moest gaan gebeuren nu. Gezien die buik. Nou sterkte hoor.’ Ja bedankt. Is het echt zo erg? Ik ben er van op de hoogte dat mijn buik ietsje voller is dan bij nummer één en twee, maar hé, dit is nummer drie!

♣ ‘Ik droeg gelukkig elke keer mijn buik naar voren. Bij mij was echt aan de achterkant helemaal niks te zien.’ Well, good for you. En bedankt voor de deuk in mijn zelfvertrouwen.

♣ ‘Ik heb nog wat kleren in maatje 44 liggen hier, wil jij die hebben?’ Maatje 44? Mag ik vragen hoe je dat bedoeld? ‘Oh sorry, te klein?’ Uhm… Ik ben inderdaad aangekomen ja, gelukkig vooral plaatselijk. Een maatje of wat groter aantrekken heeft bij veel kledingstukken weinig zin. Er was iets met vrouwen, gewicht en maten…. NOOIT naar vragen!

♣ ‘Jeetje joh, 3 kinderen en zo dicht op elkaar, was dat de bedoeling?’ Uhm… gaat dat ook maar iemand wat aan? Dit mannetje is zo ontzettend welkom, we kunnen niet wachten tot hij ons gezinnetje komt versterken.

♣ ‘Had je niet liever nog een meisje gewild?’ Tja, de bestelling is verkeerd doorgekomen…

♣ ‘Nou jij liever dan ik hoor, is me echt veel te druk.’ …… wat kan ik zeggen?

♣ ‘Ben je moe? Tja, ik zou niet klagen, je hebt hier zelf voor gekozen.’ Hmm, laten we dan vooral met z’n allen nergens meer over klagen.

♣ ‘Nah ja, je hoeft in ieder geval niet te werken, relaxed hoor’. Nou he, wil je ze af en toe even lenen?

♣ ‘En nu gaan jullie toch zeker wel stoppen he?’ Mensen hallo, ik ben zwanger. Wat wij hierna doen is onze eigen zaak. Al namen we ons eigen elftal.

En ik ben er natuurlijk nog niet he. Volgens de voorspellingen ga ik alleen nog maar groeien en groeien de komende 8 weken, ik ben benieuwd.

En dan hebben we het nog niet eens over alle ‘goede’ adviezen gehad. Daar kan ik nog wel een aparte blog aan weiden. Oke, en ik weet dat iedereen het altijd goed bedoeld, en ik ben gelukkig niet helemaal van suiker dus ik lig nog niet zielig in een hoekje met mijn dekbed op mijn hoofd weg te teren. Maar he, zwanger betekent niet een vrijbrief om maar alles te zeggen en vragen.

You Might Also Like...

33 Comments

 • Reply
  Gwen
  19 november, 2014 at 08:34

  Hahah! Ik zit nu in de fase dst iedereen, zelfs als ik een koptelefoon heb, gaat vragen hoe ver ik ben en vervolgens een gesprek wilen over mn antwoord dat het nog mr twee wk duurt. Vreemden! Zo irritant!

 • Reply
  Sonja
  19 november, 2014 at 08:42

  Zo herkenbaar, en dan dat sterkte er achter aan. Thaaaaanks!

  • Reply
   MamaMaai
   19 november, 2014 at 09:14

   Ja want dat heb je wel nodig namelijk 😉

 • Reply
  Angelique
  19 november, 2014 at 08:54

  haha heel herkenbaar!

 • Reply
  Patricia
  19 november, 2014 at 08:56

  Hi hi ja echt erg wat mensen zeggen!

 • Reply
  Flevonurse
  19 november, 2014 at 09:09

  Nou Maai, er is maar één advies: al die (soms van jaloerse aard) reacties overboord gooien en zelf met je eigen gezin je leven leiden. En ik ben eigenlijk wel benieuwd naar je blog over goedbedoelde adviezen 😉 X

 • Reply
  Desiree
  19 november, 2014 at 09:15

  Verschrikkelijk die reacties van mensen. Bemoeials. Je bent prachtig zwanger!

 • Reply
  Dina
  19 november, 2014 at 09:36

  Pfff….wat een reacties!!!
  Ik vind dat je prachtig zwanger bent!!!!
  Een mooie buik waar je trots op mag zijn :o)
  xxx

 • Reply
  Maaike
  19 november, 2014 at 10:13

  Oh zo herkenbaar. Ook nog zo’n dooddoener. Weet je zeker dat het er maar 1 word? En dan ook nog van iemand zonder kinderen…. Grrrrrrr

  • Reply
   MamaMaai
   19 november, 2014 at 13:56

   Oh ja hihi, die had er ook nog tussen gepast…

 • Reply
  Roos
  19 november, 2014 at 10:30

  ooh de vraag ‘of het gepland’ was, hoevaak ik die wel niet gehad heb.. vind ik zo onbeschoft! ik begrijp sowieso niet wat het andere mensen aangaat. Ook wild vreemden die je naar het geslacht vragen, en dan ook echt een antwoord verwachten, waarom is dat in hemelsnaam interessant voor jou?! Zucht, sommige mensen.. 😉

 • Reply
  marlies
  19 november, 2014 at 10:40

  Dat geldt niet alleen voor zwangere vrouwen. Als ik met mijn drie kindjes naar de bakker stap (ééntje van bijna 4 en een tweeling van anderhalf), kijken vele mensen met veel medelijden naar mij. Ik vind dat verschrikkelijk. Laatst was er in de bakker een oudere dame, en die zei me: oh, wat heeft u schattige kindjes, proficiat mevrouw! En ik dacht: eindelijk iemand die mijn schatten naar waarde schat. De meesten zien precies alleen het ‘werk’, ik zie op dit ogenblik vooral de voldoening die ik eruit haal. Ben zo trots op mijn kindjes. De enige juiste reactie is dan inderdaad ‘proficiat’.
  Voorts vindt iedereen dat ons gezinnetje nu wel compleet is, met drie kindjes (wat wij er zelf van denken wordt niet gevraagd) en hebben mensen mij super dikwijls ‘sterkte’ gewenst tijdens de zwangerschap van de tweeling. Niet fijn!

  • Reply
   MamaMaai
   19 november, 2014 at 13:55

   Ja gelukkig zijn die reacties er ook nog.

 • Reply
  Maris
  19 november, 2014 at 10:56

  Oooooo heerlijk blogje dit. Ennuh ” ‘Nah ja, je hoeft in ieder geval niet te werken, relaxed hoor’. Nou he, wil je ze af en toe even lenen?”. Herkenbaar. Die opmerking kreeg ik ook vaak. Alsof je met een dreumes van een jaar oud rustig kan slapen overdag..

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  19 november, 2014 at 12:19

  Dat zijn er heel wat! Mensen bedoelen het denk ik toch wel goed. Een zwangere vrouw spreekt nu eenmaal tot de verbeelding.

 • Reply
  Sanderijn
  19 november, 2014 at 13:33

  Zooooo herkenbaar! Ik schreef er ooit ook een blogje over, over de vraag: “De laatste loodjes hè, houd je het nog een beetje vol?”
  En over hoe ik dan wilde schreeuwen: “NEE, HET GAAT NIET. HET GAAT KAK! ALLES DOET PIJN, IK HEB GEEN GREINTJE ENERGIE OVER EN IK MOET STRAKS OOK NOG DIE KL*TE BEVALLING DOEN. EN NATUURLIJK HOUD IK HET NOG WEL EVEN VOL. HEB IK EEN KEUS DAN?”
  En dan toch maar weer een beleefd antwoord gaf….. 😉

  • Reply
   MamaMaai
   19 november, 2014 at 13:55

   Oh ja inderdaad, dat zou precies mijn reactie kunnen zijn. Die in stilte dus…

 • Reply
  Keekiesplace
  19 november, 2014 at 13:59

  Zeer herkenbaar! Wij kregen 3 kinderen in 16 maanden, je wilt niet weten welke opmerkingen wij kregen…

  • Reply
   MamaMaai
   21 november, 2014 at 09:12

   Oh ja, dat geloof ik direct. Als jij daar nou gewoon gelukkig mee bent, wat heeft een ander daar dan mee te maken?

 • Reply
  Marina
  19 november, 2014 at 21:17

  Leuk artikel! Heel vervelend lijkt het me als mensen zich op deze manier met je bemoeien.
  Ik heb zelf weinig ervaring op dit gebied en merk wel dat je dan eigenlijk ook niet echt weet wat je wel en niet moet zeggen tegen een zwangere. Immers, je wilt geïnteresseerd en belangstellend zijn, maar je weet eigenlijk niet zo goed hoe. Kan daar misschien ook een artikel aan geweid worden? Hahah! Hoe als leek WEL om te gaan met een zwangere. 😉

  Liefs, Marina

  • Reply
   MamaMaai
   21 november, 2014 at 09:12

   Ha nou wie weet, wel leuk idee!

 • Reply
  Karin
  20 november, 2014 at 07:09

  Aan het einde van mijn zwangerschap vroeg een man me hardop lachend (waar een flink aantal andere mensen bij stonden) of ik ‘nu niet een takeltje nodig had om in mijn bed te komen.’ Ik heb hem gezegd dat ik niet van zulke opmerkingen gediend was en ben weggelopen. Sommige idioten snappen niet dat dit soort opmerkingen zo beledigend en pijnlijk zijn.

  • Reply
   MamaMaai
   21 november, 2014 at 09:11

   Oh ja, dat zei ik zelf wel eens. Maar iemand anders mag dat uiteraard niet 😉

 • Reply
  Joyce
  20 november, 2014 at 15:26

  Haha ja erg herkenbaar. Ik kreeg met 12 weken zwangerschap al de vraag of ik al voorbij de 20 weken was :’)
  En oh ja, 2 maanden na de bevalling de vraag krijgen hoe lang je nog moet is ook niet zo geslaagd…..

  • Reply
   MamaMaai
   21 november, 2014 at 09:13

   Oei ja dat is pijnlijk. Zeker als je met baby in je armen loopt. Wat denk je nou zelf….

 • Reply
  Petra
  21 november, 2014 at 11:44

  Ooh je zóu ze af en toe! Ik moet me juist steeds verdedigen omdat ik ‘maar zo’n klein buikje’ heb. Waar doe ik dan moeilijk over? Hoe kan mijn zwangerschap dan pittig zijn? Ik heb toch niet zoveel gewicht mee te tillen? “Ben je echt al 33 weken?” GRRR…

 • Reply
  Denise
  22 november, 2014 at 13:46

  Jaaa herkenbaar! Haha. En vooral aan het woord sterkte had ik echt een hekel. Iets van succes vind ik altijd iets meer gepast!

 • Reply
  Nicole
  22 november, 2014 at 22:00

  Snap van veel opmerkingen nie eens hoe iemand dat durft te vragen. Kreeg laatst de vraag of ze me weer mochten feliciteren, ik had weer een mooi zwanger buikje volgens hen.. Dank je! Bluh!

 • Reply
  Sas
  23 november, 2014 at 08:06

  ‘Had je niet liever nog een meisje gewild?’ Tja, de bestelling is verkeerd doorgekomen…

  Hahaha hier moest ik wel even om lachen. Lijkt me erg irritant telkens deze vragen te moeten horen…

 • Reply
  Lindsay - lindsayvallen.nl
  3 december, 2014 at 16:41

  Oh, thank the Lord dat ik nog geen hoeken heb uitgedeeld, want mijn lontje is ook iets korter nu (17 weken zwanger). Maar de ergste categorie vind ik toch wel de moeders die net een jaar zelf moeder zijn. Laat ons lekker in de waan dat thuiswerken met een baby misschien wel gaat. Misschien niet, dat zie ik dan wel. Of dat we willen co-sleepen. Wij gaan heus lekker zelf fouten maken en terugkomen op beslissingen, maar dan willen we het graag eerst zelf ervaren. Dus amen voor dit stukje!

 • Reply
  Maris Maria Renne
  10 november, 2015 at 18:37

  Ik kwam via ikbenirisniet op jouw blog terecht en moest heel hard lachen om dit artikel ?
  Ik heb tijdens mijn zwangerschap een bijna identieke post gedeeld, dus alles is zo herkenbaar! Mijn dochter is nu 5 maanden oud, maar ik kan nog steeds een eyeroll maken als ik dit soort idiote reacties lees.
  Ik kan zo weer een vervolg schrijven over de opmerkingen die je krijgt wanneer die baby er eenmaal is ?. Jij ook?

  • Reply
   MamaMaai
   10 november, 2015 at 19:03

   Haha ja joh, mensen zijn soms zo lomp. Ik ga je artikel zoeken, ben wel heel benieuwd nu 🙂

   • Reply
    Maris Maria Renne
    10 november, 2015 at 19:29

    Ooooh, jij hebt ook een post geschreven over wat WEL tegen een zwangere vrouw te zeggen. Genius 🙂
    Ik heb hier in mijn ‘Post Pregnancy Tag’ een preek over gegeven. Erg leuk om bij jou dezelfde punten terug te lezen, feest van herkenning + een bevestiging dat ik niet gek/overgevoelig ben.

  Leave a Reply