Opvoeden

‘Zeikwijf, eikel, homo’….

Shocking? Ja, vind ik wel. Ik twijfel zelfs of ik het zo wel op internet kan zetten. Terwijl dit soort woorden regelmatig naar kinderkoppies geslingerd worden…

‘Zeikwijf’… Uhh pardon? We lopen over de markt. Een moeder schreeuwt tegen haar dochter, jaar of acht. Ik kijk man aan en trek mijn wenkbrauwen op. Ik hoop dat mijn kinderen dit niet hebben gehoord. Mijn dochter is er op het moment nogal gevoelig voor, woorden die ze van mama niet mag zeggen. Ze weet ze er altijd feilloos ook uit te pikken. Hoe het kan? Geen idee. Het zal te maken hebben met de toon waarop iets wordt gezegd.

‘Kappen nou, eikel’…. Deze keer lopen we in de bouwmarkt. Een vader schreeuwt tegen zijn zoon, jaar of tien. Mijn kinderen staan erbij en slaan dit tafereel gade. Waar ze eerst nog fanatiek drummen op de emmers verf, vallen ze een ogenblik stil. Ze hebben dit overduidelijk gehoord. Ook deze keer kijk ik man aan. Nu trekt hij zijn wenkbrauwen op.

‘Kutwijf’…. dit werd nog wel eens ergens in de buurt over de schutting geslingerd. Mama naar dochter van een jaar of tien. Vast weer iets anders ook naar zoon. Diezelfde zoon tegen een buurtjongetje. Toen vier jaar en zich van geen kwaad bewust. ‘Homo’…..

Zeikwijf? Eikel? Kutwijf? Tegen je eigen kind? Hoe kan dat? Waarom zou je? Waarschijnlijk weet ik wel betere koosnaampjes voor ze te verzinnen, niet? Ik geloof dat ik het niet helemaal snap. Waarom zou je je kind zo kleineren? Het  zal vast en zeker iets doen wat niet past bij het gedrag dat mama of papa van hem of haar verwacht. Maar het zijn kinderen he. Lastpakken. En uhm…. iets met goed voorbeeld….

Oh my… Mijn dochter gaat volgend jaar naar school. Ik kom regelmatig ouders tegen die op deze manier met hun kind communiceren. Ik kom ook steeds vaker kinderen tegen die, uiteraard, ook op deze manier communiceren. Hoe moeten we hier mee omgaan? Hoe breng ik mijn dochter bij dat je zo niet tegen elkaar praat als haar toekomstige vriendinnetjes dat wel doen? Ligt het nou aan mij of lijkt deze vorm van communicatie steeds erger te worden?

Leuk! een reactie

comments

You Might Also Like...

19 Comments

 • Reply
  Marieke
  29 april, 2014 at 14:14

  Ik loop stage op een basisschool (pabo) en daar roepen kinderen soms ook de gekste dingen. Dikke kans dat ze dat thuis horen, maar probeer dan op school maar eens uit te leggen dat je dat niet mag doen… De juf heeft dan echt niet meer invloed dan de ouders. Ik gooi het dan altijd maar op ‘dat zeggen we hier op school niet, want hier praten we normaal tegen elkaar’.

 • Reply
  Nicole
  29 april, 2014 at 14:17

  Ik snap dat je ervan schrikt en dat je je zorgen maakt. Toen ik nog in de stad woonde hoorde ik dat ook heel erg veel en bedacht ik me dat ik blij was geen kids te hebben maar ja nu heb ik wel een kindje maar woon wel in een dorp. Hier heb ik het eigenlijk nog niet gehoord, maar t word wel steeds erger in de maatschappij!

 • Reply
  Linda
  29 april, 2014 at 15:09

  Ik begrijp je helemaal! Ik leerde mijn kinderen ook dat deze woorden niet door de beugel kunnen. Ze begrijpen dit overigen nu helemaal. Zelfs als ik eens behoorlijk val (en dat doe ik regelmatig 🙂 ) , dan hoor ik achter me: ohhh, mama dat mag je niet zeggen! Toch ontkom je er niet aan, dat ze deze woorden horen en ook zullen gaan zeggen, zelfs in een dorp! Wij wonen zelf in een dorp en dochterlief van 8 komt regelmatig thuis met een mededeling wat ze vandaag op school toch voor een taal gehoord heeft! Die woorden worden dan een keer herhaald en vervolgens gaat ze gewoon weer buiten spelen. Wanneer de normen en waarden thuis goed zitten, is de kans groot dat er normaal met elkaar gepraat wordt.

 • Reply
  anouk
  29 april, 2014 at 15:56

  Ik vind het niet zo erg dat ze het horen. Er gaat toch een moment komen dat ze het horen en dan liever nu, nu ze nog open staan voor mijn argumenten en mijn mening belangrijk vinden dan pas als ze tegen de puberteit lopen. Nu kunnen we er over praten en zeg ik ook wel: dat hij
  dat doet moet hij weten maar wij
  doen dat niet soms met uitleg of gesprek. En inderdaad doen die van mij b het ook wel op vervelende momenten maar dat geeft mij wel de kans om nu ze nog klein zijn gesprek aan te gaan

  • Reply
   MamaMaai
   29 april, 2014 at 16:10

   Dat uitleggen dat wij anders met elkaar omgaan doen wij ook, maar hoe leg je uit dat een ander kind eikel of zeikwijf door zijn eigen moeder genoemd wordt? Ik ben het met je eens dat ze er toch wel mee in aanmerking komen maar ik vind het echt schokkend dat je je eigen kind zo noemt…

   • Reply
    anouk
    30 april, 2014 at 08:28

    Inderdaad maar v dat vind ik ook van fysieke straffen en verwaarlozing…….

 • Reply
  Meike
  29 april, 2014 at 17:17

  Moeilijk… Het zou zoveel makkelijker zijn als iedereen er dezelfde normen en waarden op na zou houden. Ik kan sowieso niet begrijpen dat ouders zoiets tegen hun kind zeggen.

 • Reply
  Maris
  29 april, 2014 at 17:51

  Ja ik hoor dit ook vaak. Laatst ook een vader. Zei trut tegen zijn dochter. En een andere vader die klootzak zei tegen zijn zoon. Ik vind dit echt niet normaal hoor.

 • Reply
  Happy Lioness
  29 april, 2014 at 17:56

  Dat mensen dat tegen hun eigen kinderen zeggen. Jeetje kan daar met mijn hoofd niet bij. Je kunt niet anders dan ASN je kinderen uitleggen dat het niet de manier is hoe je met elkaar praat. Uitleggen waarom een ouder zo doet…..geen idee.

 • Reply
  Roos
  29 april, 2014 at 18:46

  Ik kan er ook niet bij dat ouders zo tegen hun kinderen praten. Wel verbaas ik me al sinds mijn 14e over hoe jongere kinderen tegenwoordig praten en dan voornamelijk hoe brutaal ze wel niet zijn. En waar ze die taal toch in hemelsnaam vandaan halen, nouja als ouders al zo tegen hun kinderen praten, snap ik het wel..

 • Reply
  Ilona Dekker
  29 april, 2014 at 19:06

  Verbijsterend dat mensen zo doen. De samenleving verhard. Ik werd vandaag uitgescholden voor “vuile mongool” toen ik niet door het RODE stoplicht fietste en afremde zodat er bijna een andere fietser achterop mij knalde…..Ja wat zeg je dan terug ik was sprakeloos. Waarom doen mensen zo. Ik denk dat het door de maatschappij komt er worden zoveel eisen aan mensen gesteld; een deel van NL is behoorlijk opgefokt althans wel in de randstad denk ik. Heb geen kinderen mijn man werkt in het (hoger) onderwijs en wat hij soms naar zijn hoofd geslingerd krijgt van studenten…..

 • Reply
  Linda
  29 april, 2014 at 19:08

  Dat is inderdaad niet de manier waarop je als moeder met je kind hoort om te gaan. Laatst een soortgelijke situatie meegemaakt, bij de macdonalds nota bene. Lijkt me dat je daar heen gaat voor de gezelligheid, met je kind. Dan roep je niet tegen haar, omdat ze vraagt of ze mag spelen dat ze haar waffel moet houden. Terwijl ze daarvoor niets gezegd heeft. Later moet ze ook snel dooreten, want mama wil een sigaretje roken…

 • Reply
  Nicky
  29 april, 2014 at 22:12

  Totaal niet normaal maar helaas gebeuren zulke dingen vaker dan dat je zou denken. Niet normaal meer.

 • Reply
  Mama's Jungle
  29 april, 2014 at 22:20

  Je wordt er verdrietig van.. het enige dat je zelf kunt doen is maar gewoon wél het goede voorbeeld geven. Ik hoor het helaas maar al te vaak, en die mensen kunnen van mij een opgetrokken wenkbrauw verwachten, sorry hoor.

 • Reply
  Francesca Vonk
  29 april, 2014 at 23:42

  Heeeeel naar. Ruzie of onzinnige discussies sowieso. Kijk eens naar de gemiddelde nederlandse soap… Er wordt alleen maar kwaad geacteerd. Lijkt wel of het normaal is.. Bah!

 • Reply
  mamawatdoejenou.nl
  30 april, 2014 at 13:44

  Mijn zoontje is twee en heeft mij laatst in onbewaakt ogenblik GVD horen zeggen. Dat herhaalt hij nu af en toe. Ik schaam me dood. We proberen hem uit te leggen dat hij dat niet mag zeggen en ik let er zelf natuurlijk ook op dat ik het niet meer zeg, maar het werpt nog weinig vruchten af. Geduld hebben??

 • Reply
  Earliecia
  30 april, 2014 at 20:10

  Ik vindt het enorm aso als kinderen lopen te schelden, maar nog veel erger vind ik wat ik lees in je blog. Wat naar om je kind uit te schelden. Heb zelf twee kids (5&6) en zou ze zoiets nooit doen!

 • Reply
  merula
  30 april, 2014 at 20:13

  vreselijk he! Maar vergeet niet dat die kids van jou al 4 jaar een goede basis hebben voordat ze naar school gaan. Ze weten echt wel wat wel en niet netjes is. No worries 🙂

 • Reply
  Petra
  1 mei, 2014 at 13:06

  Serieus? Ik heb dit gelukkig(!) nog niet gehoord hier in de buurt. Zou het ook echt niet accepteren als mijn zoon zulke woorden in zijn mond neemt. Dan maar de strenge moeder… maar dit kan echt niet.

 • Leave a Reply