Baby Gemaakt door mij Speelgoed

Zelf een houten babygym maken

houten babygym zelfmaken, diy babygym,

Ik wilde voor Elin een nieuwe houten babygym maken. Stiekem had ik op zolder nog een babygym staan. Ik geloof dat ik hem aanschafte bij Melle en Siem lag er ook nog een tijdje onder. Leuke dingen vind ik wel, alleen zo enorm groot en schreeuwend. Gelukkig kwam er bij ons geen licht en geluid uit, daar ben ik allergisch voor. We hebben hier gewoon geen plek om het uit het zicht op te bergen als hij niet wordt gebruikt.

Nieuw plan dus. Zelf een houten babygym maken. En die andere ga ik verkopen. Kan ik mooi weer iets anders leuks voor Elin van kopen…

Houten babygym in neutrale kleuren

Ik word af en toe gek van de explosie aan rommel bij ons thuis en bovendien heeft Elin elke seconde dat ze niet slaapt een hoofd boven zich hangen. Laten we zeggen dat ze aan prikkels niks tekort komt. Ik dacht dus dat het voor haar en mijzelf een beter idee was de nieuwe houten babygym niet zozeer heel schreeuwend te laten zijn. Gewoon neutraal. Een rondje pinterest en je komt echt fantastisch mooie exemplaren tegen.

houten babygym zelfmaken, diy babygym,

Kan ik ook dacht ik. En jawel, het is gelukt. En hartstikke goed te doen, geen rocket science hier. Maar als je hem wel super tof vind en dit is wat je zoekt maar echt geen zin hebt hier energie in te steken, zijn er een heleboel gave houten babygyms online te vinden. Bij Ilovespeelgoed (ben zo’n fan van die mooie webwinkel) zijn verschillende echt hele mooie te vinden en daar zijn ook hangers los te koop.

Ik liet trouwens die touwtjes expres in een lusje boven de hangers hangen zodat ik ze er makkelijk kan afhalen en eens kan wisselen. Ik knipte wel de touwtjes uiteindelijk wat korter.

Babygym; Leuk als je baby gaat grijpen

Elin is pas 2 maanden oud en ik schatte zo in dat ze er nog niet veel meer mee zou doen dan kijken en lachen, hoopte ik. Maar ze had laatst een sprong en daarna was ze duidelijk ineens veel meer met haar handjes bezig. Lekker ontdekken en grijpen.

houten babygym zelfmaken, diy babygym,

We legden haar eronder en ze begon er direct tegenaan te zwaaien. Ik wist niet eens dat ze dat al kon, zo leuk. Ze vindt de nieuwe houten babygym echt heel leuk, ons zo vrolijke aapje. Inmiddels komt er een hoop gekraai uit de box. We zijn er blij mee, weer een project geslaagd 🙂

houten babygym zelfmaken, diy babygym,

Hoe maak je zelf een houten babygym?

 • 4 ronde stokken van minimaal 2 cm doorsnede. Ik gebruikte bezemstelen 😉 Deze zijn los te koop zonder bezem en hebben al een mooi afgewerkte kop. Je hebt 4x 65cm nodig en 1x …cm. De afmetingen kan je natuurlijk naar eigen wens maken.
 • Verschillende houten kralen
 • verschillende houten ringen
 • houten bijtring
 • Touw (ik gebruik haakgaren een aantal maal dubbel)
 • (Roze) Elastiek van 3 mm dik
 • (roze) verf
 • 2 lange schroeven van 5mm doorsnede
 • 2 carrosserieringetjes
 • zaag
 • boortjes met diameter 4,5 en 5
 • schuurpapier
 • tape
 • kwast
 • schroevendraaier

Ik wilde graag een leuk afgewerkte bovenkant aan de uiteindes hebben, vandaar dat ik 4x een bezemstok gebruikte. Als dat je niks uitmaakt kun je natuurlijk voor de wat voordeligere optie kiezen en 2 iets langere stokken kopen zodat je die door midden kunt zagen en direct 4 gelijke poten hebt. Vergeet in dat geval niet nog een korte stok erbij te halen waar je je speeltjes aanhangt.

Ik gebruikte voor de speeltjes verschillende kralen en mocht je over hebben, ik maakte er ook ander babyspeelgoed van.

 1. Zaag 4 gelijke stokken van 65 cm en schuur de uiteindes netjes zodat er geen splinters meer afkomen of scherpe randjes zijn.
 2. Met (washi)tape plakte ik aan de onderkant op een hoogte van 12cm de pootjes af en schilderde deze roze. Verwijder de tape als het nog nat is.
 3. De korte stok schilderde ik in zijn geheel roze. Als je aan de kopse kanten een schroef een klein stukje indraait, kun je deze makkelijk vast houden tijdens het verven en aan een touwtje weg hangen om te laten drogen.
 4. Is de roze stok droog? Dan boor je op gelijke afstand 4 gaatje van 5 mm.
 5. In de kopse kanten van de roze stok boor je gaatjes van 4,5mm.
 6. Aan de bovenkant van de poten boor je op 12 cm een gaatje van 5mm.
 7. Steek nu een schroef door 2 poten, schuif er een metalen ringetje over heen en schroef hem vast in de roze stok. En doe dit precies zo aan de andere kant.
 8. En dan is het tijd om leuke hangers te maken. Die zijn natuurlijk helemaal naar eigen wens te customizen. Ik reeg verschillende houten kralen en ringen in verschillende grootes rond haakgaren wat ik een aantal keer dubbel deed om te versterken. Zie mijn voorbeeldjes voor inspiratie. De houten kralen die ik omhaakte, leg ik hier uit.
 9. Vervolgens priegel ik de touwtjes door de roze stok en bovenop een kraal en knoop hem vast. Ik knoop hem expres niet super stevig zodat ik de hangers kan wisselen of vernieuwen. Als je zelfmaken van de hangers niet ziet zitten kun je ze ook kant en klaar bestellen. Op Etsy zijn echt –> enorm gave hangers <– te vinden. 
 10. In de gaatjes onderin de poten reeg ik dik roze elastieke koord zodat de poten niet te ver uit elkaar kunnen komen te staan. Kan ook gewoon met touw natuurlijk.

Geslaagd, je houten babygym is klaar. Tof is ie geworden he?

In deze tekst zitten affiliate linkjes.

Wil je MamaMaai volgen? Facebook, pinterest, instagram

You Might Also Like...