De kinderen

Als je zes bent kun je prima zelf naar huis fietsen natuurlijk

zelf naar huis fietsen, kind in verkeer, verkeersregels lerenEn dan ben ik ineens die blèrende ouder op het schoolplein. Omdat mijn kind, die net twee keer zelf op haar grote meiden fiets naar school is gefietst wel even bedenkt dat ze in haar ukje naar huis kan fietsen. Oh heus, ze weet de weg echt wel, ze komt vast en zeker ook wel weer boven water maar, ik zag het toch nog niet zo zitten. Nah, zo jammer. Stond ik dan, volgeladen met rugzakken, gymtassen, kunstwerken, jassen en een dwarse peuter terwijl de kleuter, wel ja uiteraard, zich helemaal naar de andere kant van het plein had gescharreld, oh ik lijk wel gek inderdaad, terwijl ik de dochter zie wegfietsen op haar groene bolide. En zo werd de schreeuwlelijk geboren en dat schreeuwen was uiteraard voor niks want ze hoorde me toch niet. Joh wat heerlijk zo’n ondernemend kind.

Niet begrijpend kijkt ze achterom. Mij met mijn wilde gebaren te kakken zettend. Dat gaat niet gebeuren schat. Maar ik weet de weg toch? Jep je hebt gelijk lieverd maar je weet nog de ballen van de regels in de wijdse chaos van het verkeersgebeuren.

Amegad, mijn kinderen moeten zelf gaan deel nemen aan het verkeer. Vooralsnog liet ik er wat schietgebedjes op los voor vertrek. Moet goed komen als je de hele route alleen over een fietspad fiets en amper auto’s tegen zal komen. Dikke jeejj voor dat, respect voor leren fietsen in de grote stad, ik moet er niet aan denken met mijn bengels door bijvoorbeeld Amsterdam te fietsen ofzo.

Toevallig was het ook wat drukker vanmiddag. Kijk zij mag dan nog geen kaas van verkeersregels hebben gegeten, de gemiddelde puber kan ook echt niet fietsen en heeft vooral ook lak aan veilig. En laat er s middags heel wat pubers ons paden kruisen. Eng.

Lieverd, zie je die hele groep mensen daar. Die mogen eerst en geloof mij, die gaan niet aan de kant. Dus nee schat, niet steeds harder gaan trappen, je gaat het niet redden, zachter fietsen lieverd, wat doe je nu? Vol gas trapt ze op haar rem en springt van haar fiets. De pubers kijken verbaasd maar kunnen vooral rustig doorkachelen de bocht om terwijl ik bijkom van mijn bijna botsing tussen mijn flink met kinderen volgeladen fiets en mijn eigen dochter. Ging goed.

Nah goed, dat rechts voorrang heeft weet ze nu. Stoppen bij de weg kende we al. Beetje minder in het midden fietsen… komt voor elkaar. Links inhalen van wandelaars inplaats van tussen ze door? Ze leert het wel.

Maar nee, ze mag dan wat verkeersregels rijker zijn, alleen naar school of huis fietsen, ik zie het de komende jaren, ook al zal ze me niet begrijpend blijven aankijken, nog niet zo zitten.

Herkenbaar? Ik deel meer ervaringen over mijn opvoedavontuur op mijn facebookpagina.

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  22 maart, 2017 at 19:24

  Oh hell no – dat zou ik ook niet willen.
  En ja, hij weet de weg ook, maar er zijn een paar gevaarlijke punten hoor van hier naar daar!

 • Reply
  MultiVroon
  22 maart, 2017 at 22:01

  Hahaha herkenbaar dat onvoorspelbare op de fiets! Hier ook zes met al ontelbaar korte fietstochtjes oa naar school in de benen, jawel door het Amsterdamse verkeer. En periodiek de EIS dat ze naar me moet luisteren in het verkeer en niet eigenwijs zijn ?. Voordeel is wel dat ze er toch aan went, zo, lijkt mij. En dan hopelijk steeds meer zelf inschatten en beslissen.

 • Leave a Reply