Gemaakt door mij

Zo maak je een sfeervolle kerstfoto van je kinderen voor op de kerstkaart

Een sfeervolle kerstfoto maken van vier kinderen om de ultieme kerstkaart te maken. Het idee is altijd leuk natuurlijk maar de uitvoering om vier kinderen fatsoenlijk op de foto te krijgen is dan best weer een uitdaging. Hoe maak je van leuke kerstfoto van je kinderen? Hoe maak je überhaupt een leuke foto van vier kinderen?

Een persoonlijke kerstkaart maken

Nou heb ik er niet één kind op wie ik lustig los kan klikken tot er vanzelf wel ergens iets leuks ontstaan maar vier. Vier kinderen tegelijkertijd fatsoenlijk op de foto krijgen is lastig. En als ze dan ook nog een beetje moeten passen in het sfeervolle plaatje wat ik in mijn hoofd heb… bijna onmogelijk. Bijna zei ik, want het is gelukt. Onze kerstkaart ligt al te shinen voor de feestdagen.

Yes, we zijn ontzettend vroeg dit jaar. De afgelopen jaren waren we laat en er zat zelfs een jaar tussen dat we helemaal niks stuurden. Als we dan kerstkaarten versturen wil ik er graag een persoonlijke kaart van maken. De afgelopen keren in de bijna traditie, werden dat kerstkaarten van de kinderen met lichtjes. Een kerstkaart is voor mij een echte kerstkaart als er sneeuw of lichtjes op zitten, lekker sfeervol en een mooie kerstwens of kerstgroet. Dus… dat moest het dit jaar ook worden. Want anders geen traditie.

Ken je dat, je hebt een leuk plannentje in je hoofd en iedereen werkt lekker mee? Nee, ik ook niet. Nou ben ik al een tijdje moeder en weet dat ik soms mijn verwachtingen moet bijstellen. Kinderen allemaal tegelijk leuk en fatsoenlijk op de foto zetten is een ware uitdaging. Maar… de kinderen zijn gek op de feestdagen, die kan ik alvast in mijn zak steken. En op snoep, onderdeel van mijn plannetje.

Dus. Om te beginnen, het sfeervolle plaatje in mijn hoofd. Van die leuke bokeh lichtjes op de achtergrond. Kindjes ervoor, helemaal zichzelf maar wel hun vrolijkste zelf. I know, precies dat is de uitdaging.

En een leuke samenwerking met Kaartje2go.nl, van de mooiste gelukte foto een warme, sfeervolle kerstkaart maken. I’m in.

Hoe maak je een sfeervolle kerstfoto van je kinderen?

 • Witte kerstlichtjes check
 • Kerstkleding, te klein maar check
 • Kerstzuurstokken check
 • Witte warme deken check
 • Fototoestel opgeladen….
 • Portie geduld en grapjes check

Ik trok alvast de kerstkleren van vorig kerstdiner op school uit de kast en kwam vrij snel maar te laat tot de conclusie dat die te klein waren. Geeft niks schatten, gewoon aan trekken, het past allemaal leuk bij elkaar, zie je niks van. En ja tuurlijk mag je Dribbel knuffel op de foto. Tel je zegeningen he.

Stap 1: De achtergrond

We verbouwden de huiskamer want met de komst van Elin hebben we hier normaal gesproken geen lege, witte muren meer. Wat wat mij betreft een vereiste is want allemaal troep trekt de aandacht van mijn leuke onderwerpen af. Op de vrijgekomen muur hing ik de kerstlampjes voor de warme sfeer en een mooi bokeh effect. Lekker dicht bij elkaar en uiteindelijk trokken we de rolgordijnen naar beneden om het bokeheffect nog beter te laten slagen. Op de grond legde ik een warm wit kleed. En toen konden we beginnen met testen.

Waar ligt het kleed het mooiste voor het mooiste effect. Het kwam er op neer, het kleed zo ver mogelijk naar voren en de muur met lichtjes zo ver mogelijk naar achteren. Op die manier blijven de kinderen scherp en wordt de achtergrond vager.

Tip: Ben je geen ervaren fotograaf en stel je liever je camera niet met de hand, gebruik dan de portretstand. Het mooiste bokeh effect krijg je als je onderwerp (je kinderen) zo dicht mogelijk bij de camera zitten en de lichtjes een stuk verder weg.

Tip: Gebruik geen flits.

Tip: Lukt bokeh niet of vind je het te ingewikkeld, geen nood. Kaartje2go heeft op heel veel kaartjes al sneeuw, sterretjes of een bokeheffect zitten en heel veel leuke opties om te bewerken. Zo wordt je kaartje snel al een warme kerstkaart.

Stap 2: Heel veel foto’s maken

En dan aan de serieuze niet zo serieuze zaak. Jaaa, jullie mogen eindelijk de kerstzuurstokken erbij pakken en op het kleed gaan zitten. Kijk eens wat je met die stokjes kan jongens, en kijk naar mij. Hartjes, rendieroortjes, snorren… hartstikke leuk. Vergeet niet te klikken, zo vaak mogelijk. 300 foto’s is echt niet veel. En papa maar enthousiast roepen, grapjes maken en springen achter de camera. Go papa, lekker spontaan zo!

En… pauze. Even kijken of er een geschikte goede kerstfoto tussen zit. Gelukt. Vier kinderen leuk op de kerstfoto dit jaar, wat een mazzel.

Sfeervolle kerstfoto maken van kinderen, kerstkaartmaken, kerstwens, kerstgroet, fotokerstkaart maken, kinderen fotograferen

Stap 3: De kerstkaart maken

En toen konden we ervoor gaan zitten. Wat was de leukste foto. Waar staan de kinderen zo niet geposeerd mogelijk en lekker als hun leukste zelf maar toch normaal op?

Van de mooiste gelukte foto wilden we een kerstkaart maken met een mooie kerstwens voor de feestdagen en het komende frisse nieuwjaar. Ik kwam uiteindelijk bij Kaartje2go tot 3 leuke ontwerpen die ik net zolang aanpaste tot ik helemaal tevreden was. Er zijn ontzettend veel leuke kerstkaartjes beschikbaar, met of zonder eigen foto en je kunt ze dus helemaal naar wens aanpassen. Tof dat dat kan. De keuze is reuze. Kiezen is moeilijk maar de kerstkaart maken en bewerken hartstikke makkelijk. Een paar klikken en klaar.

Merijn mocht het uiteindelijke eindoordeel vellen. Een proefkaartje van je uitgekozen kerstkaart kun je gratis laten maken. Wij zijn geslaagd voor dit jaar! En ja patatjes, jullie mogen je kerstzuurstokken nu opeten. Zonder beloning geen chantage he 😉

Stuur jij nog kerstkaarten?

Wil je Mamamaai volgen? Facebook, instagram, pinterest


You Might Also Like...

1 Comment

 • Reply
  Naomi
  29 november, 2019 at 17:25

  Hij is prachtig geworden! Ik stuur zelf geen kerstkaarten, nooit gedaan ook. Maar áls ik het zou doen, zou ik wel gaan voor een persoonlijke kaart.

 • Leave a Reply