Gemaakt door mij

Een zorgenvriendje voor mijn nichtje

diy zorgenvriendje maken, knuffel maken, zorgenknuffel, mamamaai

Ik maakte afgelopen week een zorgenvriendje voor mijn nichtje. Een knuffel van stof dus met een vakje waar je je geheimen achter een rits kunt bewaren. En daarna nog een, en nog een en nog een… Mijn eigen kindjes nemen echt het grootste gedeelte van mijn hart, maar natuurlijk. Maar er zijn nog wat kinderen die ik heel hoog heb zitten en twee daarvan zijn toch zeker de meiden van mijn zus.

Lees ook: Pittenkruikjes maken voor koude handjes

En als dan de jongste een tekstberichtje stuurt, ‘Maya, heb je mijn lipjes al af, ik hou van jou, lidilidililaaa, lalalalidiii, ladilidilaaaa….’ Met haar liefste stemmetje en dan afsluit met een liedje, dan krijg ik toch stiekem wel traantjes van geluk. Lipjes? Lipjes? Ik moest even denken of ik het wel goed had verstaan.

diy zorgenvriendje maken, knuffel maken, zorgenknuffel, mamamaaidiy zorgenvriendje maken, knuffel maken, zorgenknuffel, mamamaai
Een zorgenvriendje met friemel lipjes

Jep, lipjes. Mijn jongste nichtje is een fervent lipjes liefhebber. Tijdens de kerst kwam ze al eens vragen of ik voor haar geen lipjes doekje aka friemeldoekje aka knuffeldoekje aka tutdoekje wilde maken. De schoenmaker had al meermalen geprobeerd de originele lipjes van haar knuffel terug te zetten aan zijn billen maar die zijn inmiddels echt overleden en nog een keer aannaaien gaat niet meer lukken. Wat nu dan? Zonder sabbelen op lipjes gaat slapen niet lukken.

Dus ik beloofde dat uiteraard. Ik zou wel zo’n friemel tuttenfrut doekje voor haar maken. Na dat lieve berichtje beloofde ik haar dat deze week te doen. Via Pinterest zocht ik naar wat origineels want het moest zeker geen gewoon vierkant lapje worden maar meer iets van een eenhoorn ofzo. En dan kom je zoveel leuke dingen tegen en uiteindelijk naaide ik gewoon een nieuwe knuffel in elkaar. Een zorgenvriendje. Met nieuwe verse lipjes.

Lees ook: hippe totebag maken

In de afgelopen jaren verzamelde ik meer stukken stof dan ik kon wegwerken, inmiddels staan hier drie grote plastic bakken vol te shinen en te wachten tot ik ze eens ga verknippen.

diy zorgenvriendje maken, knuffel maken, zorgenknuffel, mamamaai

Een knuffel met vakje voor geheimen achter een rits

Nah ja, en dan is het best sneu als de kleinste zus een heus nieuwe knuffel cadeau krijgt en haar grote zusje beteuterd mag toekijken terwijl ze best zo’n zorgenvriendje zelf ook kan gebruiken. Ik knipte vast twee keer elk onderdeel uit. En… Bij het in elkaar zetten zaten er om de beurt elke keer twee paar ogen te kijken, in totaal zes, die er ook wel een wenste. Ja mam, zo’n knuffel met speciaal geheimenvakje wil ik ook wel.

En zo kwam het dus dat er uiteindelijk vijf zelfgemaakte zorgenvriendjes op mijn aanrecht stonden te wachten tot ze naar hun nieuwe eigenaren mochten. Want ja, er moeten eerst foto’s gemaakt worden voor de blog. Natuurlijk. Eentje ontsnapte toch aan mijn zicht en moest ik uit het bed van la zoon plukken en welja, het beest had zowaar al een brief vol scheldwoorden opgevreten. Stouterd.

Ik kreeg al heel lieve mailtjes of ik ze ook maak op bestelling want ze zijn zo enorm leuk en blijkbaar zijn er best heel veel kindjes die er een zorgenvriendje zouden kunnen gebruiken. Uhm nee, sorry lieve mensen, ik maak niks op bestelling. 

DIY zorgenvriendje maken

diy zorgenvriendje maken, knuffel maken, zorgenknuffel, mamamaai, tutorial, how to, hoe maak je een zorgenvriendje
 • Verschillende lapjes stof. Ik gebruikte vooral joggingstof en tricot omdat dat lekker zacht is voor een knuffel
 • Een rits, ik gebruikte er eentje van 15 cm.
 • Vulmiddel
 • Een naaimachine. Met de hand kan ook als je veel geduld hebt natuurlijk 😉
 • Voor de ogen gebruikte ik vilt van de HEMA
diy zorgenvriendje maken, knuffel maken, zorgenknuffel, mamamaai, tutorial, how to
 1. Ze de rits tussen de twee delen van het voorpand.
 2. Naai het voorpand in helemaal rondom vast aan het midden pand en naai aan de bovenkant van de rits langs (op mijn plaatjes op het blauwe stuk stof) waardoor alleen naar beneden een zakje ontstaat.
 3. Naai met een zigzagsteek de ogen en pupillen op.
  diy zorgenvriendje maken, knuffel maken, zorgenknuffel, mamamaai, tutorial, how to, hoe maak je een zorgenvriendje
 4. Leg de goede kanten van de oren op elkaar en naai ze vast maar laat de onderkant open zodat je ze kunt omkeren (en doe dit 😉 ). Heb je beide oren gedaan leg ze dan op je lap zoals op plaatje. Leg daarboven op de achterkant (in mijn geval de donker blauwe stof) met de kant naar boven die uiteindelijk binnen in de knuffel moet komen te zitten. Speld rondom en vooral de oren goed vast.
 5. Naai rondom maar laat de onderkant van de knuffel open en keer daarna je werk om (let op dat je alle spelden goed hebt verwijdert.
 6. Vul met vulmiddel voor knuffels, vouw de onderkant naar binnen en naai deze dicht.

Tadaa!!! Je zorgenknuffel kan naar de nieuwe eigenaar, valt mee toch? 🙂 Deze zijn inmiddels ingenomen en worden overal naar toe gesleept. Dat geheimenvakje doet het hem. Uiteraard…

Mocht je er ook eentje maken, vind ik het super leuk het resultaat te zien. Je mag me altijd mailen of een berichtje achter laten op mijn facebookpagina. En, natuurlijk ben ik ook te vinden op Pinterest.

diy zorgenvriendje maken, knuffel maken, zorgenknuffel, mamamaai

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply