reizen

Zweden met kinderen; Dag 11-14

rondreis met kinderen, familiereis, vakantie Zweden, pgaros reizen, Dals Langed,

Het laatste deel van ons Zweden avontuur. Het is fijn om al weer even thuis te zijn en dan nog weer teug te kijken op de vakantie. Ik val in herhaling, wat is Zweden toch mooi en rustig. Ik had er nog prima wat tijd aan vast kunnen plakken maar aan alle fijne dingen komt een eind. Afgelopen week namen we afscheid van vrienden die naar Zweden emigreren over een paar dagen, hoe gaaf zou het zijn als we ze daar eens gaan opzoeken.

rondreis met kinderen, familiereis, vakantie Zweden, pgaros reizen, Dals Langed,

Rondreis door Zweden met de kinderen

Dag 11: Håverud

We proberen een beetje in de flow te blijven. Rustig aan opstarten van de dag. Hier hebben we zat ruimte om buiten te ontbijten en ons kopje koffie te drinken met zo’n gaaf uitzicht. Ik app de ouders vast even dat we verhuizen. We zitten hier wel prima in Zweden. We besluiten vandaag naar Håverud te rijden.

rondreis met kinderen, familiereis, vakantie Zweden, pgaros reizen, Dals Langed,rondreis met kinderen, familiereis, vakantie Zweden, pgaros reizen, Dals Langed,

We kunnen denk ik wel zeggen dat dit het enige echt toeristische plekje is wat we op onze hele reis zijn tegen gekomen. Het is druk en dat is weer best even wennen als je net uit Noord Zweden uit de stilte terug bent.

Maar het is echt onwijs gaaf om te zien. En even slikken. In Zweden lijkt het heel gewoon om overal te mogen komen en alles van heel dichtbij te zien. We mogen bij alle sluizen kijken, langs het kanaal lopen over een smal bruggetje met aan de ene kant een diepte en aan de andere kant water (de groene op de foto). Het is soms ook gewoon niet te veel nadenken en gaan wil je dingen mee maken toch? Het is zo tof en de kinderen genieten zo van het vullen en leeglopen van de sluizen. Bizar hoe enorm het waterverschil van het ene naar het andere meer is.

IMG_7693 rondreis met kinderen, familiereis, vakantie Zweden, pgaros reizen, Dals Langed,

s Avonds rijden we nog een keer terug naar Bengtfors. We beseffen dat we niet veel dagen meer over hebben en willen alles eruit halen wat er nog in zit. Er ligt daar nog een geocach verstopt op een eco speelterrein en daar zijn we wel benieuwd naar.

Op deze plek blijkt een oude fabriek te hebben gestaan. Die is weggehaald en het hele terrein is schoongemaakt en daar is deze eco speeltuin gemaakt. Tof! Echt leuk gedaan. Wat mij betreft niet om speciaal naar toe te rijden maar als je in de buurt bent wel heel leuk om te bezoeken. De kinderen kunnen via de nagebouwde sluisjes even in de praktijk brengen wat ze vandaag in Håverud zagen. We gaan bijna aan onszelf twijfelen, maar ook hier waren maar een handje vol mensen. Waar zijn al die mensen dan?

Het valt hier ook enorm op dat ze in Zweden nogal een stuk verder zijn als het gaat om bewust en groen leven. Nergens, echt helemaal nergens zagen we zwerfafval, niet in de meren, niet in het bos, niet onder bruggetjes. Overal langs de weg staat dat je het noodnummer moet bellen als je vervuiling in het meer ziet. Afval scheiden staat hoog op de agenda, zelfs de MacDonalds!!! doet daar aan mee.

zweedse meren, rondreis met kinderen, familiereis, vakantie Zweden, pgaros reizen, Dals Langed,Dag 12: Amal

De laatste dag in Zweden die we helemaal kunnen invullen zoals we zelf willen. Negen jaar geleden vroeg Merijn mij ten huwelijk op het strand in Malawi. Helaas, het is nog te fris om te gaan zwemmen vanochtend in het meer. Wat we absoluut nog zeker gaan doen vandaag want een meer over slaan gaat niet gebeuren.

We besluiten eerst een taartje te gaan eten in Åmål in de haven. Volgens onze reisbeschrijving een fotowaardig stadje. We lopen een tijdje rond op zoek naar dat mooie stadje maar vinden het niet en hebben geen enkele foto gemaakt. Misschien kozen we de verkeerde dag, er staat een markt op het plein wat het uitzicht op de gebouwen niet al te fraai maakt. Het riviertje door het stadje is leuk maar dat is het ook wel. Jammer van de rit. Het kan niet altijd goed gokken zijn he?

Eind van de middag breekt eindelijk het zonnetje goed door en kunnen we alsnog onze zo gewenste duik in het meer maken. Het water is echt warm, niks geen eerst doorkomen. Helaas voor ons begint de vermoeidheid toe te slaan en denkt Fenne daar anders over. Ze heeft het koud en zit bibberend op het kleedje met een handdoek om zich heen geslagen.

Ondertussen gaan de jongens even keihard los, man mijn kleine waterratten, wat hebben zij een hoop gezwommen en gespeeld. Het was jammer dat het zo kort was maar het water was heerlijk. Kort maar krachtig en een fijne laatste avond voor we weer richting Nederland gaan.

rondreis met kinderen, familiereis, vakantie Zweden, pgaros reizen, Dals Langed, zweedse meren, rondreis met kinderen, familiereis, vakantie Zweden, pgaros reizen, Dals Langed,

Dag 13: Götenborg

Op naar de boot in Götenborg weer terug vandaag. De rit valt gelukkig mee. Als we bijna Götenborg inrijden treffen we zomaar een mooie kasteelruïne. We hebben nog wat uurtjes te overbruggen tot we de boot op mogen dus besluiten spontaan dat we hier willen stoppen om rond te kijken. Oh en een Zweedse vlag te kopen voor op de kamer van de jongens. Natuurlijk.

Enorm gaaf. Het blijkt het grootste en best bewaarde kasteel te zijn in Zweden. Vroeger bezet door de Noorse koning. 14 keer aangevallen maar niet gevallen. Melle snuift dat soort (historische) weetjes zo graag in zich op.

rondreis met kinderen, familiereis, vakantie Zweden, pgaros reizen, Dals Langed,, Götenborg, kasteelruine rondreis met kinderen, familiereis, vakantie Zweden, pgaros reizen, Dals Langed,

En dan toch aan boord. We varen met Stenaline van Götenborg naar Kiel vannacht. We zijn vroeg, tijd zat om rond te struinen. Man o man wat is deze boot enorm.

We vertrekken tijdens het eten. Zo gaaf om daarna op het dek langs de Zweedse kust te varen. Zo onwijs mooi. Echt jammer dat we de kust niet hebben gehad in onze reis maar we mogen er toch nog even aan proeven. Het waait zo keihard op het dek dat ik de neiging heb de kinderen goed vast te houden maar zij zien dat niet zitten en willen rennen en hangen in de wind. Het zal niet kunnen maar in gedachten zie ik ze al struikelen en van het dek afvliegen. Het waait zo hard dat mijn elastiek niet in mijn haar blijft zitten.

rondreis met kinderen, familiereis, vakantie Zweden, pgaros reizen, Dals Langed, Götenborg, Stenalinerondreis met kinderen, familiereis, vakantie Zweden, pgaros reizen, Dals Langed, Stenaline, Götenborg

En dat was het dan. Boehoe, bye bye Zweden. Wat was je fijn, wat was je gaaf, relaxed en prachtig mooi! We komen nog eens terug, beloofd!

De eerdere delen vind je hier: Zweden: Dag 1-3 – Zweden: dag 4-7 – Zweden: dag 8-10

Zomervakantie naar Zweden, reizen met jonge kinderen, Waterland, Eindeloos zwemmen in meren, natuurwater
Door Zweden reizen met kinderen, zomervakantie, zwemmen in zweedse meren
Rondreis 10-daagse bij Pharos Reizen | € 75,- korting per boeking!

Vind je het leuk Mamamaai te volgen? Dat kan via de facebookpagina of op Instagram, leuk!

rondreis met kinderen, familiereis, vakantie Zweden, pgaros reizen, stenaline, Götenborg

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Jose
  7 september, 2018 at 09:50

  Beste Maai,

  Wat een prachtig verhaal en reis hebben jullie gemaakt door Zweden.
  Ik wil met mijn gezin een soort gelijk avontuur aangaan.
  Nu lijk ik te hebben gelezen dat het een geboekte reis is die jullie hebben gedaan.
  Mag ik weten welke reis en via welke organisatie dit was?

  Met vriendelijke groet,

  Jose Tienkamp

  • Reply
   MamaMaai
   7 september, 2018 at 10:07

   Dank je wel voor je lieve bericht. Wij hebben onze reis geboekt via Pharos reizen en het was het 14 daagse snoepen van Zweden reisje. Ben heel benieuwd wat jullie gaan doen 🙂

  Leave a Reply